NatGeo – Van zwerfafval tot plastic villa

Grote hoeveelheden zwerfafval, vogels met onverteerbaar plastic in hun maag, de immense plasticsoep in de oceaan: het is geen nieuws meer. Maar stel je voor dat we gebruikt plastic direct kunnen omsmelten naar meubels, of zelfs complete huizen?

Dit is het idee van het Amsterdamse project WASTED: buurtbewoners leveren gebruikt plastic in, in ruil voor kortingen of gratis producten bij plaatselijke ondernemers. “Veel mensen denken dat afval na het scheiden weer op een grote hoop terechtkomt”, zegt WASTED-projectleider Barbara Koole, die vanaf het begin bij het project betrokken is. “We laten zien dat afvalscheiding wel degelijk nut kan hebben. Het plastic dat mensen inzamelen, blijft in de buurt en krijgt een nieuwe functie die iedereen ten goede komt.”

Plastic afval omgesmolten en bewerkt tot plastic blokken. Foto: Marijke Ottema

Het gebruikte plastic wordt in een speciaal laboratorium omgesmolten en bewerkt tot plastic blokken, waarvan bloempotten en bankjes worden gemaakt. Maar daar blijft het niet bij. De droom van WASTED is een heuse villa van plastic te bouwen waarin het lab een vaste plek kan krijgen. Verder moet in de villa een klaslokaal komen waar kan worden gestudeerd en waar kinderen voorlichting krijgen over plastic.

Onderwijs is een belangrijk speerpunt van de organisatie. Inmiddels geeft WASTED les op verschillende scholen in Amsterdam. In drie lessen leren kinderen waarvoor we plastic kunnen gebruiken, wat de gevaren zijn en op welke manieren het kan worden hergebruikt. Volgens Koole ontstaat er zo een sneeuwbaleffect: “Ze vertellen elkaar en hun ouders erover. Zo vindt er langzaam maar zeker een verandering in het bewustzijn plaats.”

Sinds april 2015 draait WASTED een proef waarbij het probeert om zo veel mogelijk mensen te betrekken bij de inzameling. Met resultaat: inmiddels zijn er ruim tweehonderd huishoudens die plastic verzamelen en inleveren, en veel bedrijven uit de omgeving dragen bij in de vorm van gebruikt plastic of gratis producten. Het project heeft de aandacht getrokken van andere Nederlandse gemeenten, en zelfs het buitenland toont belangstelling. Koole: “Vooral landen met een grote kuststrook worstelen met aangespoeld plastic. Het idee om plastic op een simpele manier om te vormen naar gebruiksartikelen, spreekt aan.”

Zó gaat het fabriceren van zo’n blok in zijn werk. Foto: Marijke Ottema

Op vrijdag 10 juli organiseert WASTED een Plastic Night, de officiële lancering van het project. Op deze avond kunnen bezoekers workshops volgen en informatie krijgen over het project zelf, maar ook over andere Nederlandse initiatieven die zijn gericht op het inzamelen van gebruikt plastic (toegang is gratis, klik hier voor meer info!).

Het proefproject eindigt in augustus – maar dat geldt zeker niet voor het inzamelen en hergebruik van plastic, zegt Francesca Miazzo, directeur van het onderzoeksbureau waarvan WASTED onderdeel is. “Het gaat ons om meer dan alleen het probleem van zwerfafval en afvalverwerking. Door WASTED ontstaat een gevoel van verbondenheid in een buurtgemeenschap en zien de bewoners afval als een gezamenlijke verantwoordelijkheid – in de wetenschap dat ze er ook gezamenlijk de vruchten van plukken.”

http://www.nationalgeographic.nl/artikel/van-zwerfplastic-naar-villa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s