NatGeo – Is eten te goedkoop?

Supermarktketen Marqt krijgt een hoop kritiek over zich heen. Te hip, te vaag maar vooral: veel te duur. De eigenaar verdedigde zich vorige week in de pers door te zeggen dat de prijzen die Marqt hanteert juist heel reëel zijn.

is-eten-te-goedkoop-2821“Als je rekening wilt houden met je leveranciers en met zaken als dierenwelzijn, gezondheid en milieu, dan kom je uit op prijzen die wij vragen. Die zijn dan heel normaal.”

We gaan ervan uit dat we in de supermarkt elke dag goedkope tomaten kunnen krijgen met dezelfde smaak en tegen dezelfde prijs. Om aan deze verwachting te voldoen, moeten boeren voor efficiënte productiemethoden kiezen, waarin geen ruimte is voor variatie in oogst. Daarvoor zijn bestrijdingsmiddelen en kostbaar transport nodig, waarna de supermarkt een constante prijs kan garanderen. Tegelijk is de winst voor de boer minimaal en gaat het meeste geld naar de supermarkt.

Via de reclamecampagnes van Wakker Dier weten we ondertussen allemaal dat de plofkip in de supermarkt te goedkoop is. Maar voor onze tomaten, paprika’s en kroppen sla geldt dit misschien ook. Eten is vanzelfsprekend, en eten wat we lekker vinden al helemaal. Interessant wordt het wanneer we kijken hoeveel geld we eraan uitgeven. De prijzen in Nederlandse supermarkten zijn extreem laag. In vergelijking met de meeste andere Europese landen geven wij het minst uit aan voedsel; alleen in Spanje en Polen doe je goedkoper boodschappen. Een eeuw geleden gaven we gemiddeld nog meer dan de helft van ons inkomen uit aan eten, nu is dat hooguit 20 procent.

Goedkoop is relatief

De gevolgen van goedkoop en makkelijk verkrijgbaar voedsel op onze kwaliteit van leven lijken overwegend positief. Het betekent dat het goed met ons gaat en dat we ons geen zorgen hoeven te maken of we de komende winter voldoende te eten hebben. Maar wat goedkoop is, is relatief. Het eten van vlees is een goed voorbeeld. Nog niet eens zo lang geleden was vlees een luxeproduct, dat bij uitzondering op ons bord lag. In de afgelopen decennia is het eten van vlees een vanzelfsprekendheid geworden.

Maar hoe goedkoop het dagelijkse stukje vlees moet zijn, is grotendeels afhankelijk van het perspectief op voedsel. Als het uitgangspunt is dat een kip enkel leeft om te worden gegeten, onafhankelijk van hoe het dier is grootgebracht, is het leidende principe waarschijnlijk ‘hoe goedkoper, hoe beter’. Maar als deze kip is gefokt in onmenselijke toestanden met een methode die het milieu schade toebrengt, en als het dier bovenden dagelijks is gevoed met antibiotica en hormonen, dan is die goedkope kip uiteindelijk misschien helemaal niet zo goedkoop. Want in de vorm van hoge zorgkosten door gezondheidsklachten en de grote bedragen die we moeten ophoesten om het milieu te herstellen, komen de besparingen uiteindelijk toch weer op ons bordje terecht.

Te mooi om waar te zijn

De relatie tussen het dier dat op zijn best in de modder rondscharrelde, maar nu netjes verpakt in de schappen ligt, is ver te zoeken. Want hoe zie je aan het stukje kipfilet in het cellofaantje welke weg de kip heeft afgelegd naar de supermarkt? Dat de producten vers zijn, en niet te zeer variëren in smaak en prijs, vinden we belangrijk. Maar het leed van dieren, pesticiden en de hoge werkdruk van boeren zijn niet bij de prijs in de supermarkt inbegrepen.

Net als veel anderen zit ook ik liever voor een dubbeltje op de eerste rang. Het liefst ga ik voor goedkoop eten, en ook ik vind de prijzen in Marqt schrikbarend hoog. Maar hoe voordelig is al dat goedkope eten eigenlijk? De woorden van de eigenaar van Marqt blijven rondzingen. Misschien is de lage prijs van ons voedsel gewoon te mooi om waar te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s