NatGeo – Geluk

geluk-is-net-als-hoofdpijn-je-weet-niet-precies-waar-het-vandaan-komt-2459

Onlangs werd de derde Internationale Dag van het Geluk gevierd. Maar hoe is geluk te definiëren en te meten? Wereldwijd wordt de noodzaak tot het doen van gedegen onderzoek steeds sterker gevoeld.

In 2012 riepen de VN de Internationale Dag van het Geluk in te leven. Elk jaar brengt het onderzoeksbureau Gallup in aanloop naar ‘wereldgeluksdag’ (20 maart) de meest recente geluksstatistieken uit: waar op de wereld wordt het meest gelachen, waar voelen mensen zich het meest gerespecteerd, waar zijn de gevoelens van blijdschap het grootst. Kortom, waar voelen mensen zich het gelukkigst?

 

Onderzoek naar geluk werd lang niet serieus genomen. Geluk is een individuele beleving en volgens velen niet te definiëren, laat staan dat je geluksgevoelens kunt vergelijken tussen landen. De laatste jaren verandert de opvatting daarover. Een groeiend aantal psychologen, economen, sociologen en antropologen bedenkt onderzoeksmethoden om wereldwijd geluksbeleving te meten.

Geluksdatabank

Emeritus hoogleraar sociologie Ruut Veenhoven doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar geluk. In zijn ‘geluksdatabank’ verzamelt hij alle geluksstudies, die zo beschikbaar zijn voor de rest van de wereld. Volgens Veenhoven is geluk goed te meten: “Ik vergelijk geluk weleens met hoofdpijn: mensen weten precies of ze hoofdpijn hebben of niet – je kunt het ze gewoon vragen –, maar de oorzaak van hoofdpijn is niet altijd duidelijk. Hetzelfde geldt voor geluk.”

Studies naar geluk bevatten over het algemeen twee typen vragen. Het eerste betreft evaluaties van het leven als geheel, zoals de vraag: hoe gelukkig of tevreden ben je met je leven? Daarnaast wordt gevraagd naar emotionele ervaringen op een specifiek moment, bijvoorbeeld: heb je gisteren een hoop gelachen? In de laatste categorie scoren Latijns-Amerikaanse landen hoog, zo blijkt uit recent onderzoek van Gallup: de top tien van landen met de positiefste emoties zijn te vinden in Latijns-Amerika. Andere onderzoeken bevestigen dit beeld. Veenhoven: “Welk onderzoek je ook uitvoert, Latijns-Amerikaanse landen hebben een mysterieuze geluksbonus. Goede verklaringen hiervoor hebben we nog niet.”

Traditionele leefgewoonten en erfelijkheid

De Colombiaanse antropoloog Fabian Sanabria deed onderzoek naar het welbevinden van Latijns-Amerikanen. Hij zoekt de verklaring voor hun geluk in traditionele leefgewoonten. “Tot voor kort leefden veel mensen hier in kleine inheemse gemeenschappen die onafhankelijk van steden functioneerden. Ondanks de enorme verstedelijking houden mensen vast aan de levensstijl van hun oorspronkelijke stam of volk. De meeste aandacht gaat uit naar relaties met familie en goede kennissen; overige omstandigheden in het land hebben dan niet zo veel invloed meer op het welbevinden.”

Veenhoven bevestigt deze theorie. “Familiebanden lijken een belangrijke rol te spelen in geluksgevoelens.” Maar dat is niet de enig denkbare verklaring. Volgens hem is geluksbevinden ten dele ook erfelijk bepaald. “Wellicht hebben de Latijns-Amerikanen een ‘gelukkige genenpoel’”

Welvaart

Ook inkomen en gezondheid spelen een rol, aldus Veenhoven. En wanneer je kijkt naar de antwoorden op vragen die meer beredeneerd zijn – zoals: Hoe gelukkig of tevreden ben je met je leven als geheel? –, dan verschuift het beeld. Niet Latijns-Amerika scoort dan het hoogst, maar de landen waar de grootste welvaart heerst, zoals Denemarken, Noorwegen en Zwitserland, maar ook Nederland. Hoe stabieler de politieke situatie, hoe beter de sociale voorzieningen en hoe groter de veiligheid zijn, des te hoger waarderen mensen hun leven in het algemeen.

Hoewel een groeiend aantal mensen zich bezighoudt met geluk, staat het onderzoek hiernaar in de kinderschoenen. Niet alle studies worden gedegen uitgevoerd, en door culturele verschillen is het niet altijd mogelijk resultaten met elkaar te vergelijken. Toch lijkt de noodzaak tot geluksonderzoek steeds vaker te worden onderkend. Er zijn aanwijzingen dat gelukkige mensen langer leven, minder zorgkosten hebben en zelfs beter hun belasting betalen. Veenhoven: “Dat zijn op zich zijn al redenen genoeg om onderzoek te blijven doen en de sleutel naar geluk te vinden.”

De top tien van gelukkigste landen, wanneer rijkdom, sociale zekerheid, politieke veiligheid worden meegewogen. (Bron: World Happiness Report 2013, gepubliceerd door VN.)
1. Denemarken
2. Noorwegen
3. Zwitserland
4. Nederland
5. Zweden
6. Canada
7. Finland
8. Oostenrijk
9. IJsland
10. Australië

Top tien van landen waar de positiefste gevoelens worden ervaren. (Bron: Gallup Poll, 2015.)
1. Paraguay
2. Colombia
3. Ecuador
4. Guatemala
5. Honduras
6. Panama
7. Venezuela
8. Costa Rica
9. El Salvador
10. Nicaragua

 

http://www.nationalgeographic.nl/artikel/geluk-is-net-als-hoofdpijn-je-weet-niet-precies-waar-het-vandaan-komt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s