NatGeo – Teveel voor te weinig

teveel-voor-te-weinig-2836

 

Je komt thuis met een tas vol boodschappen. Bij het uitpakken gaat een deel de koelkast in, een ander deel verdwijnt in de voorraadkast. De rest belandt rechtstreeks in de prullenbak. Dat klinkt zinloos – en toch doen we het elke dag weer.

Vorige week vroeg ik me in mijn blog af of eten in de supermarkten misschien te goedkoop is: dat de waarde van voedsel niet is terug te zien in de prijs die we ervoor betalen. Ik had het ook anders kunnen formuleren: de waarde van voedsel is niet terug te zien aan het gemak waarmee het in de prullenbak belandt. Want in Nederland alleen al gooien we op jaarbasis zo’n vijf miljard euro aan eten weg.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) wordt wereldwijd ongeveer een derde (!) van het eten weggegooid. Dat heeft nogal wat implicaties. Water, energie en landbouwgrond die worden gebruikt bij de productie van etenswaren, gaan hiermee verloren. Daarnaast wordt het milieu zwaar belast: de stoffen die vrijkomen tijdens de verwerking van het weggegooide voedsel maken 6 tot 10 procent van de mondiale uitstoot van broeikasgassen uit.

Het is verleidelijk supermarkten, restaurants en voedselproducenten aan te wijzen als de schuldigen, maar de grootste boosdoeners zijn wij: de consumenten. Per persoon gooien we ongeveer vijftig kilo eten per jaar in de vuilnisbak, wat neerkomt op zo’n 150 euro per jaar per persoon.

Gemak

Onze cultuur is vergeven van de wegwerpartikelen: scheermesjes, waterflesjes, plastic bordjes en bestek. De praktische, snelle voordelen interesseren ons meer dan de gevolgen die ons (eet)gedrag heeft op lange termijn. Die zijn immers niet meteen voel- of meetbaar. Gemak dient de mens.

Bij al dat gemak vergeten we soms zelf na te denken. Zo is 15 procent van de voedselverspilling door huishoudens te wijten aan een verkeerde interpretatie van de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Deze datum geeft gewoonlijk de ondergrens van de houdbaarheid aan. ‘Ten minste houdbaar tot september 2015 – en waarschijnlijk nog ver daarna’, wordt er eigenlijk bedoeld. Helaas wordt de datum vaak opgevat als ‘maximaal houdbaar tot’, waardoor veel voedsel dat nog prima in orde is, zonder verder na te denken wordt weggegooid.

Eten kost relatief weinig in Nederland. De stap om iets nieuws te kopen, is daarom snel gezet: hoe lager de prijs van een product, des te minder waarde we eraan toekennen en des te gemakkelijker we het weggooien. Maar voedselverspilling staat gelukkig ook op de kaart. Er zijn talloze initiatieven waarbij geen eten wordt verspild, en ook de overheid heeft zich tot doel gesteld de komende tijd 20 procent minder voedsel weg te gooien.

Vrijwel iederéén verspilt voedsel

Ook al betalen we in Nederland relatief weinig voor voedsel, toch vinden veel, vaak minder koopkrachtige consumenten de prijzen in de supermarkt nog altijd te hoog. Tegelijk verspilt ook deze groep eten – dat geldt zeker niet alleen voor het rijkere smaldeel van de bevolking.

Al het eten dat we weggooien, hadden we in de eerste plaats niet hoeven te kopen. En dus hadden we geld kunnen besparen. Zolang we eten weggooien, geven we eigenlijk meer geld uit dan noodzakelijk. Als we minder eten kopen terwijl we maandelijks hetzelfde bedrag te besteden hebben, zouden boeren in theorie een hogere prijs voor hun producten kunnen ontvangen. En zal de afvalberg kleiner worden. In de praktijk zal dat nog lastig te realiseren zijn. Maar een mens mag blijven dromen, nietwaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s