Langer doorwerken gaat niet vanzelf – KennisInZicht

 

http://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Langer-doorwerken-gaat-niet-vanzelf.aspx

 

Bijna de helft van de 60-plussers is boos over het feit dat ze langer door moeten werken dan verwacht. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-hoogleraar Kène Henkens naar de invloed van de veranderingen in de pensioenregeling op oudere werknemers. “Waar iets oudere collega’s nog jaren eerder met pensioen konden, moest de groep die onder de nieuwe regeling viel, plotseling veel langer doorwerken.” 

Al in de jaren negentig werd gesproken over ingrijpende veranderingen in het pensioenstelsel, maar de afgelopen tien jaar zijn deze ontwikkeling in een stroomversnelling gekomen: de pensioenleeftijd is opgeschroefd naar 67 jaar en uitstroomregelingen zijn versoberd. Dit betekent dat een grote groep werknemers later met pensioen gaat dan verwacht gedurende hun loopbaan. Dit heeft gevolgen voor werknemers en werkgevers.
Uit het onderzoek blijkt dat ontevreden werknemers zich eerder afkeren van het werk en minder bereid zijn om te investeren in sociale relaties met collega’s en in scholing.

In 2014 ontving Kène Henkens een Vici-beurs van de NWO om na te gaan hoe veranderingen in de pensioenregeling de oudere werknemer beïnvloeden. Deze week maakt hij de eerste resultaten bekend.

Langer doorwerken

Uit het onderzoek onder 6800 60-plussers komt onder andere naar voren dat bijna de helft van de 60-plussers boos is over het feit dat ze langer door moeten werken dan verwacht.

“Voor veel werknemers kwam de veranderde pensioenleeftijd onverwacht. Waar iets oudere collega’s nog jaren eerder met pensioen konden, moest de groep die onder de nieuwe regeling viel, plotseling veel langer doorwerken. Dat geeft wrijving”, aldus Henkens.

De aanpassingen in het pensioenstelsel betekenen niet alleen dat de pensioenleeftijd is verhoogd, maar ook dat de totale loopbaan van werknemers enorm is verlengd.

Henkens: “Een loopbaan van 45 of zelfs 50 jaar is geen uitzondering in de groep mensen die ik heb onderzocht. Deze mensen zijn op jonge leeftijd begonnen met werken en hadden het idee dat ze tussen de 60 en 65 jaar zouden kunnen stoppen. Het kost moeite om deze verwachtingen aan te passen aan de nieuwe realiteit.”

Gevoelens van boosheid en onvrede

Veel oudere werknemers ervaren bovendien fysieke klachten die hen beperken in het werk dat ze moeten uitvoeren. “Met name bij deze groep mensen blijken de gevoelens van boosheid en onvrede enorm groot te zijn”, zegt Henkens.

Deze onvrede blijft op de werkvloer niet onopgemerkt. Uit het onderzoek blijkt dat ontevreden werknemers zich eerder afkeren van het werk en minder bereid zijn om te investeren in sociale relaties met collega’s en in scholing.

Meer flexibiliteit

Volgens Henkens kunnen we uit de eerste resultaten van het onderzoek leren dat je er niet komt door alleen de regelgeving aan te passen. Wel doet hij andere suggesties om oudere werknemers toch tevreden aan het werk te houden.

“Om  tegemoet te komen aan werknemers kun je denken aan meer flexibiliteit, zoals mogelijkheden tot deeltijduittreding of deeltijd pensioen. Ook zou bijvoorbeeld het aantal dienstjaren een criterium kunnen zijn in de vraag of iemand al dan niet pensioengerechtigd is.”

Meer maatwerk nodig

Het onderzoek van Henkens loopt nog vijf jaar door. In de komende vijf jaar zal een deel van de participanten hun pensioenleeftijd bereiken. Met de resultaten van het onderzoek hoopt hij te bereiken dat er anders omgegaan wordt met de regelgeving rondom het pensioen. “Je kunt de pensioenleeftijd wel verhogen, maar er is blijkbaar meer maatwerk nodig om mensen tot aan hun pensioen gemotiveerd en inzetbaar te houden.

Kène Henkens bekleedt in het UMCG een leerstoel veroudering, pensionering en levensloop. Hij is tevens themaleider Werk en Pensioen op het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) instituut van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW), dat gelieerd is aan de Rijks Universiteit Groningen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s